AktueelVerhalen

“We werden geslagen en teruggedrongen door gemaskerde mannen aan de Turks-Griekse grens” – Turkse journalist en asielzoeker

Volgens een van de IPA Nieuws werden geslagen en teruggedrongen een group politieke Turkse asielzoekers door een paar gemaskeerde mannen aan de Turks-Griekse grens.

Een groep Turkse politieke asielzoekers beweert dat, na hun poging om de Turkse grens via de Evros-rivier in het noordoosten van Griekenland op vrijdagavond over te steken, ze werden teruggedrongen nadat ze werden geslagen door gemaskerde mannen met wapenstokken.

Tugba Ozkan, een journalist in de groep, vertelde IPA News aan de telefoon dat de groep van 15 mensen die de vervolging in Turkije ontvluchtden op vrijdag om 21.00 uur de Turks-Griekse grens overschreed nabij Soufli, een stad bij de regionale eenheid Evros.

Toen ze echter op Griekse bodem stapten, zei ze dat een groep gemaskerde mannen hen sloeg en hen terug de rivier over duwde naar het Turkse land, waar een hardhandig optreden na de staatsgreep tienduizenden Turken heeft vervolgd sinds de mislukte staatsgreep in 2016.

Een gezin van vier kinderen uit de groep, inclusief twee kinderen, verdween na de vermeende terugval. Turkse soldaten arresteerden naar verluidt de vier Turkse onderdanen, Alpay Akinci (42), Meral Akinci (40), Okan Selim Akinci (11) en Ayse Hilal Akinci (8).

Terwijl ze probeerden zich te verstoppen voor Turkse beveiligingsofficieren, probeerden 11 mensen, waaronder Ozkan, voor de tweede keer de grens over te steken.

“Gemaskerde mannen slaan ons met wapenstokken. We zitten in een zeer nare situatie. We zijn bang om terug te worden geduwd. We hebben hulp nodig, ‘zei een wanhopige Ozkan ontzet.

De groep asielzoekers slaagde erin de Evros veilig over te steken tijdens hun tweede poging, zei ze, en de groep probeerde zich te verbergen toen twee Griekse politieauto’s hen vonden.

De Griekse politie hield de groep rond zaterdag om 14.00 uur dicht bij de grens en liet hen in hechtenis nemen, volgens de Griekse Raad voor Vluchtelingen (GCR), een niet-gouvernementele organisatie die de mensenrechten verdedigt en strijdt tegen illegale terugslagen in de regio.

De groep vroeg asiel aan in Griekenland en zal naar verwachting over een paar dagen na de officiële registratie worden vrijgelaten, aldus advocaten van GCR.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close